vingården

 
image.png
 
 

— vingården

Dyrking av druer på friland er en ung bransje i Norge og de fleste tenker kanskje på Italia, Frankrike og Tyskland når det dreier seg om dyrking og produksjon av vin. Det gjorde vi også, inntil historier om vingårder i våre naboland begynte å dukke opp. Både Sverige og Danmark har på få år skapt en voksende bransje og lager i dag vin med høy kvalitet.

Inspirert av dyktige vinbønder her nord, besluttet vi sommeren 2018 å plante 1000 vinstokker, 800 av sorten Solaris, 100 Rondo og 100 stenfrie druer. 400 av disse vinstokkene er del av et grunnstamme forsøk (mer om dette lenger ned på siden). Våren 2019 ble det plantet 100 Muscaris, 100 Riesling, 50 Chardonnay og 5000 Solaris.

Solaris er en grønn drue valgt pga sortens gode egenskaper til å tåle våre nordiske forhold. Sorten er en “cool climate” sort dvs den trives steder der det er 4 årstider og kalde sommerdager. New Zealand og Okanagan Valley i Canada er andre “kaldt klima” regioner. Sorten er vinterherdig ned mot -16 til -22 grader, vokser og modner ca 30.september på åpen mark og passer fint til å lage musserende, tørre og halvtørre viner.

Rondo er er hardfør hybrid av St.Laurent og gir oss mørk røde viner. Den brukes i Nord Europa og mange produsenter benytter den i produksjon av rosévin.

Muscaris er en grønn drue og en krysning mellom Solaris og Muskateller. Sorten er godt resistent mot sopp-sykdommer og har en aroma av muskat.

Riesling er en hvitvinsdrue, aromatisk med mye syre. Brukes til tørre, halvtørre og søte hvitviner.

Chardonnay er en av de mest kjente vindruene og trives i de fleste klima.

På nyåret 2022 håper vi å kunne tilby de første smaksprøvene fra Grubbestad Gård AS:)

 
 

— Grunnstammeprosjektet

Solaris er som nevnt sorten vi fokuserer på i grunnstamme prosjektet på Grubbestad Gård AS. Det er plantet 8 forskjellige grunnstammer med Solaris fordelt på 400 stokker. Formålet med dette forsøket er å kartlegge grunnstammens egenskaper som:

  • Årsskudd vegetative vekst

  • Knopp-og vedaklimatisering (vedmodning) på høsten

  • Vinterherdighet

  • Fruktsetting

  • Høstetidspunkt og avling

    Norsk Landbruksrådgivning Viken er deltakende i prosjektet og følger med på hvordan de ulike grunnstammene oppfører seg i årene som kommer.

    Et slikt forsøk er spennende og nytting for oss i tiden fremover når vingården skal utvides og drives best mulig. Vi følger spent med på utviklingen:)

 
 
 
nbMmNFEbSY2HrhHQU7NNlw.jpg

Solaris

En nyere sort utviklet i Tyskland, er blant annet i familie med de mer kjente sortene Riesling og Pinot Gris.